Avainsanojen käyttö sisällöissä – ota muistilista talteen!
Vaikka Google kehittyy jatkuvasti sisältöjen, sanojen synonyymien ja erilaisten kontekstien ymmärtämisessä, on avainsanojen käyttö vielä erittäin kannattava tekniikka suomen kielellä tehtävässä SEO-työssä.
Hakukoneoptimoinnin perusta on kattava avainsanatutkimus, jolla selvitetään ne avainsanat, joilla ihanneasiakkaasi tekee hakuja Googlessa. Avainsanatutkimuksen tuloksena käytettävänäsi on lista relevantteja avainsanoja, niiden hakumäärät ja kilpailutilanne.
Tässä kirjoituksessa kerron tarkemmin, miten sinun kannattaa hyödyntää avainsanatutkimuksessa saatua listaa hyvistä avainsanoista.
Jos sinulla ei ole vielä listaa hakusanoista, joilla ihanneasiakkaasi etsii palveluita Googlesta, lue lisää avainsanatutkimuksen tekemisestä.
Selvitä hakuintentio eli haun syy
Perusteellisessa avainsanatutkimuksessa selvitetään myös avainsanan hakuintentio eli käytännössä syy sille, miksi käyttäjä hakee kyseistä asiaa Googlesta. Hakuintentiot voidaan jakaa seuraavasti:
Informatiivinen (käyttäjä hakee tietoa aiheesta)
Navigoinnillinen (siirtyminen jo tiedossa olevalle sivustolle)
Vertaileva (melkein valmis ostamaan)
Kaupallinen (vahva aikomus ostaa)
Vaikka hakuintentio olisi jo selvitetty avainsanatyökaluilla, kannattaa ennen lopullista päätöstä käytettävistä avainsanoista vielä googlata kyseiset sanat ja katsoa, millaisia tuloksia hakukone antaa.
Vastaavatko hakutulokset tavoitteidesi mukaisia tuloksia? Tarkista siis esimerkiksi, ovatko hakutulokset kaupallisia, jos hakukoneoptimoitujen sisältöjesi tavoitteena on myydä palveluasi.
Mihin sisältöihin avainsanojen käyttö sopii?
Yrityksen tavoitteet määrittelevät ensisijaisesti sen, miten käyttää avainsanoja erilaisissa sisällöissä.
→ Jos tavoitteena on tietyn tuotteen myynti, kannattaa kyseinen tuotesivu optimoida sopivilla kaupallisia hakuja keräävillä avainsanoilla.
→ Jos halutaan kasvattaa bränditunnettuutta, tehokas tapa on kirjoittaa asiantuntija-artikkeli ja sisällyttää aiheeseen sopivia informatiivisia hakuja tuottavia avainsanoja.
Hakukoneoptimointi on kannattavaa oikeastaan kaikessa digitaalisessa markkinoinnissa. Avainsanoja voi käyttää esimerkiksi:
Tuote- ja palvelusivuilla
Blogipostauksissa
Sosiaalisen median markkinoinnissa
Hakukoneoptimoinnin lisäksi avainsanatutkimus antaa hyödyllistä tietoa siitä, minkälainen sisältö asiakkaita kiinnostaa. Tätä tietoa voi hyödyntää suunnitellessa myös esimerkiksi uutiskirjeitä, oppaita, webinaareja tai muuta sisältöä markkinointiin.
Näin kohdistat avainsanat sisältöihin
Tässä kohtaa olet valinnut käytettävät hakusanat avainsanatutkimuksen ja hakuintention selvittämisen perusteella. Tarkista vielä, että olet valinnut yhdelle sivulle:
Yhden pääavainsanan
5-10 toissijaista avainsanaa (riippuen tekstin pituudesta)
Alla tehokkaaseen avainsanojen käyttöön kätevä muistilista, jonka voit kopioida itsellesi talteen.
Tärkein: kirjoita sisällöt käyttäjäystävällisesti!
Taivuta sanat tarvittaessa ja käytä avainsanoja niille sopivissa kohdissa
Ylioptimoinnista on usein enemmän haittaa kuin hyötyä
Pääavainsanaa kannattaa käyttää:
H1-pääotsikossa mielellään perusmuodossa (jos mahdollista)
H2-väliotsikoissa maksimissaan kerran
Leipätekstin ensimmäisten 100 sanan joukossa ja muutaman kerran muissa sopivissa kohdissa
Urlissa ilman ääkkösiä (esimerkki.fi/paaavainsana-tahan)
Kuvan tiedostonimessä ja alt-tekstissä (jos kuva esittää pääavainsanaa)
Toissijaisia avainsanoja kannattaa käyttää:
Väliotsikoissa (h2-h5)
Leipätekstissä luontevissa kohdissa
Kuvien alt-teksteissä
Muista myös metatiedot
Sisällytä pääavainsana houkuttelevasti meta titlen, eli hakutuloksissa näkyvän klikattavan otsikon, alkuun
Sisällytä meta descriptioniin, eli hakutuloksissa näkyvään kuvaustekstiin, pääavainsana ja mielellään myös toissijainen avainsana
Nyt tiedossasi pitäisi siis olla tavoitteitasi tukevat hakusanat sekä muistilista avainsanojen käyttöön sisällöissä.
Jos haluat ulkoistaa hakukoneoptimoitujen sisältöjen kirjoittamisen, toimin kokeneena digimarkkinoinnin freelancerina mielelläni ketterinä apukäsinä. Ota yhteyttä tai laita sähköpostia ella@luovasto.fi!