Uusien verkkosivujen hakukoneoptimointi on olennaisen tärkeää
Onko uusien kotisivujen suunnittelu sinulle ajankohtaista tai oletko kenties uudistamassa olemassa olevaa sivustoa? Kun teet uutta verkkosivustoa, on jo suunnitteluvaiheessa hyvin tärkeää miettiä, miten sivustoa etsivät ihmiset löytävät sen. Käyttäjät eivät löydä loistavastikaan tehtyä sivustoa, jos hakukoneet eivät tiedä sen olemassaolosta.
Verkkosivujen hakukoneoptimointia voi tehdä myös vanhoille sivuille, joilla SEOa ei ole otettu aiemmin huomioon, mutta jos on mahdollista, kannattaa SEO-osaaja ottaa mukaan jo verkkosivujen suunnitteluvaiheeseen. Näin varmistetaan, että sivustosta saadaan mahdollisimman hyvin kaikki potentiaali irti alusta asti.
Olen koonnut viisi tärkeintä syytä, miksi SEO kannattaa ottaa huomioon nettisivuja tehdessä ja mitä hyötyjä verkkosivun optimointi tuo sinulle.
Pssst! Artikkelin lopusta löytyy myös kolme vinkkiä hakukoneoptimointiin itse.
1. Verkkosivujen hakukoneoptimoinnilla löydyt Googlesta
Verkkosivun optimoinnilla varmistetaan, että hakukoneet tietävät, millaista sisältöä sivustolla on ja miten hyödyllistä se on käyttäjille. Käytännössä siis SEOn avulla kerrotaan Googlelle, mistä sivusto kertoo, ja kannustetaan Googlea näyttämään sivuston sisällöt hakuja tekeville käyttäjille.
Hakukoneoptimoinnin päätarkoitus on saada sivusto löytymään hakutulosten kärkipäästä, jolloin potentiaaliset asiakkaat löytävät sivustolle.
Perusasioita, joita SEO-osaaja varmistaa, ovat esimerkiksi:
Valittavan verkkosivualustan toimivuus SEO-mielessä
Sivustokartan (site map) olemassaolo
Sivuston indeksoituminen Googlessa
Sivuston rakenteen toimivuus
Kuvien optimointi
Toimivat metatiedot ja urlit
SEOn ei tarvitse olla vaikeasti ymmärrettävää teknistä jargoniaa. Kun työskentelet ammattitaitoisen SEO-kumppanin kanssa, hän selittää selkeästi, mitä SEO tarkoittaa käytännössä ja miten verkkosivujen hakukoneoptimointia toteutetaan.
Esimerkiksi itse olen saanut asiakkailta kiitosta siitä, että osaan selittää hakukoneoptimoinnin prosessin ja sen merkityksen selkokielellä. Ja minulta saa aina kysyä tarkentavia kysymyksiä!
2. SEO tuottaa laadukasta ja pitkäaikaista liikennettä
Hakukoneoptimoinnissa on kyse laadukkaan liikenteen ohjaamisesta verkkosivustolle. Hyvin tehty verkkosivun optimointi ei siis varmista vain “jotain” liikennettä, vaan nimenomaan potentiaalisten asiakkaiden liikennettä sivustollesi.
SEO-työssä käytetään kohdeyleisön tavoittamiseksi monenlaisia tekniikoita, kuten:
Kattavaa avainsanatutkimusta
Avainsanakartoitusta (sisältösuunnitelma)
Kilpailija-analyysia
Teknisiä toimenpiteitä
Sisäisiä ja ulkoisia linkityksiä
SEO tuottaa pitkäaikaista liikennettä verkkosivuille, koska hyvät sijoitukset luonnollisissa hakutuloksissa säilyvät pitkään. Kun panostat verkkosivujen hakukoneoptimointiin, et saa vain nopeaa ratkaisua. Investoinnin hyödyt kestävät parhaimmillaan vuosia.
Käytännössä voisi sanoa, että hyvät sijoitukset luonnollisissa hakutuloksissa säilyvät niin kauan kuin sivustosi pysyy aktiivisena ja merkityksellisenä.
3. Parannat brändin tunnettuutta
Hakukoneita käytetään usein tiedonhakuun. Kun käyttäjä etsii tietoa jostain aiheesta, hän ei välttämättä ole sillä hetkellä ostamassa mitään. Käyttäjä voi esimerkiksi olla kartoittamassa, mitä tuotteita on olemassa.
Kannattaako yrityksen nousta esiin näissä informaatiohauissa, vaikka ne eivät tuo suoraan myyntiä? Ehdottomasti!
Yrityksille käyttäjien tekemät informaatiohaut ovat tehokas tapa tavoittaa ostopolun alussa olevia käyttäjiä, eli potentiaalisia uusia asiakkaita.
On tärkeää optimoida verkkosivustosi niin, että se näkyy hakukoneissa, kun ihmiset tekevät yritykseesi liittyviä tiedonhakuja. Eli selkeämmin sanottuna: tuota kohderyhmälle kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa sisältävää sisältöä.
Mitä useammin yrityksesi näkyy näissä hakutuloksissa, sitä tutummaksi se tulee ihmisille. Ja mitä useammin brändiisi liitetään myönteisiä ajatuksia ja kokemuksia, sitä todennäköisemmin asiakkaat kääntyvät puoleesi, kun he ovat valmiita ostamaan.
4. Hyvällä verkkosivun optimoinnilla lisäät sivustolla vietettyä aikaa
Hakukoneoptimoinnissa ei keskitytä vain siihen, että saat ihmiset käymään sivustolla, vaan siinä keskitytään myös siihen, että ihmiset pysyvät sivustolla ja heitä kannustetaan palaamaan sinne yhä uudelleen ja uudelleen.
SEOlla varmistetaan sivuston selkeä rakenne ja tekstien sujuva luettavuus ja sivujen silmäiltävyys. Siinä tarkastellaan myös sivuston käytettävyyttä: esimerkiksi sitä, kuinka kauan sivuston latautuminen kestää, millaista sisältöä tarjoat ja onko sivusto mobiiliystävällinen.
Sivuston sisällä tehtävässä SEO-työssä otetaan huomioon myös sisäiset linkitykset, jotka tuovat käyttäjälle lisäarvoa tarjoamalla enemmän aiheeseen liittyvää mielekästä sisältöä.
Yleisesti ottaen on kolme päätekijää, jotka lisäävät kävijöiden tyytyväisyyttä:
Hyvin jäsennelty ja helposti navigoitava sivusto
Laadukkaan sisällön tarjoaminen ja käyttäjien ongelmien ratkaiseminen
Sivuston nopeus ja erilaisten elementtien (kuvat, videot, linkit) toimivuus
→ Kun hakukoneoptimointi otetaan mukaan heti verkkosivujen suunnitteluvaiheessa, voidaan sivuston rakenne ja sisäiset linkitykset hoitaa kerralla kuntoon ja tehdä avainsanatutkimukseen perustava sisältösuunnitelma, jolloin voit keskittyä asiakkaita (tutkitusti) kiinnostavien laadukkaiden sisältöjen tuottamiseen, kun verkkosivut avataan.
5. SEO on kustannustehokasta markkinointia
Verkkosivujen hakukoneoptimointi on kustannustehokas markkinointistrategia. Se on erityisen hyödyllinen pienyrittäjille ja pienyrityksille, joiden markkinointibudjetti ei ole suuri.
Hakukoneoptimoinnin kustannustehokkuus perustuu siihen, että sen avulla tavoitetaan aidosti potentiaalisia asiakkaita, jotka jo hakevat tietoa yrityksesi aiheeseen tai palveluihin liittyen.
Tuottamalla laadukasta sisältöä, joka vastaa yleisiin kysymyksiin ja ratkaisee ongelmia, voit myös saada linkkejä muilta verkkosivustoilta ja sosiaalisen median alustoilta. Nämä linkit auttavat parantamaan sivustosi mainetta ja tätä kautta myös sijoituksiasi hakukoneissa.
SEO on usein kustannustehokkaampaa kuin muut markkinointimuodot, koska se maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Kun investoit esimerkiksi maksettuun mainontaan, maksat kertaluonteisista klikkauksista käyttäjiltä, jotka eivät ehkä olekaan kiinnostuneita myymästäsi tuotteesta.
Panostamalla hakukoneoptimointiin verkkosivustosi näkyy korkeammalla niissä luonnollisissa hakutuloksissa, jotka tavoittavat aidosti potentiaaliset asiakkaasi. Näin houkuttelet jatkuvasti uusia kävijöitä sivustollesi - ja he palaavat sinne niin usein kuin tarvitsevat uutta tietoa tuotteistasi tai palveluistasi.
Verkkosivujen tekijä – ota huomioon ainakin nämä SEO-asetukset
Hakukoneoptimoinnin huomioiminen verkkosivujen tekijöiden prosesseissa vaihtelee, mutta nykyään moni ottaa huomioon ainakin tärkeimmät SEO-asetukset.
Esimerkiksi pienyrittäjien kotisivuja Squarespacella tekevä yhteistyökumppanini Taru Salokangas kertoo kattavasti blogikirjoituksessaan, miten hän ottaa hakukoneoptimoinnin huomioon asiakkaidensa nettisivuprojekteissa niin teknisen puolen kuin sisältöjen osalta. Lisäksi hän ohjeistaa asiakkaita sivuston maineen (off-page SEO) kasvattamisessa.
Jos kaipaat verkkosivujen tekijää, joka on erikoistunut nimenomaan pienyrityksiin, suosittelen tutustumaan Tarun palveluihin! Häneltä löytyy myös kattavat ohjeet ja kurssit verkkosivujen tekoon itse.
Eri alustoilla verkkosivun tekijältä vaaditaan hieman eri tasoisesti osaamista, esimerkiksi Wordpressilla tulee osata hoitaa tietoturva-asioista alkaen kaikki itse, kun taas Squarespacella suurimmat teknisen puolen asiat kuuluvat automaattisesti alustan kuukausimaksuun.
Tässä on muutamia asioita yleisesti, jotka kannattaa ottaa SEOn ja käytettävyyden kannalta huomioon verkkosivuja tehdessä:
Tietoturva: SSL-suojaus parantaa verkkosivuston turvallisuutta suojaamalla verkkosivuston palvelimen ja selaimen välisen liikenteen. Tämä on myös yksi Googlen ns. näkyvyystekijä (ranking factor).
Varmista, että sivustolla on automaattisesti päivittyvä XML-sitemap, jonka ilmoitat myös Google Search Consoleen.
Sivuston rakenne: pidä tärkeimmät sisältösivut korkeintaan kolmen klikkauksen päässä etusivulta.
Mobiilikäytettävyys: sen sijaan, että luot erillisiä mobiiliversioita verkkosivustostasi (AMP), keskity varmistamaan, että verkkosivustosi toimii kunnolla kaikilla laitteilla (puhelin, tabletti, läppäri).
Sivuston nopeus: yksi yleisimmistä syistä sivuston hitaudelle on liian suurten kuvien käyttäminen, joten muista optimoida kuvat verkkokäyttöön.
Verkkosivuja rakentaessa asiakkaalle, on aina hyvä keskustella siitä, millä tasolla SEO otetaan huomioon ja mitä tarvitsee mahdollisesti tehdä lisäksi.
+ 3 vinkkiä hakukoneoptimointiin itse
1. Aloita avainsanatutkimuksella
Hakukoneoptimoinnissa yksi tärkeimmistä asioista on löytää relevantit avainsanat. Avainsanat ovat sanoja ja lauseita, joita ihmiset käyttävät etsiessään jotain verkossa.
Jos sinulla on esimerkiksi koruja myyvä verkkosivusto, tulee sinun selvittää, mitä hakusanoja potentiaaliset asiakkaasi käyttävät, kun aikovat ostaa koruja ja etsivät palveluntarjoajia Googlesta.
Sopivien avainsanojen löytämiseksi voit esimerkiksi:
Googlettaa tuotteesi/palvelusi. Minkälaisia tuloksia nousee esiin? Mitä avainsanoja kilpailijat käyttävät? Mitä Google ehdottaa hakuusi liittyen?
Käyttää ilmaisia avainsanatyökaluja, kuten Googlen Avainsanojen suunnittelijaa tai Semrushia.
2. Päivitä metatiedot
Yksi yllättävänkin hyödyllinen asia hakukonenäkyvyyden kannalta on metatietojen, eli meta titlen ja meta descriptionin, päivittäminen. Meta titlen tulisi sisältää tärkein avainsana mielellään perusmuodossa.
3. Tuota laadukasta ja uniikkia sisältöä
Paras tapa tehdä hakukoneoptimointia itse on luoda ainutlaatuista ja laadukasta sisältöä. Tunne kohdeyleisösi ja tarjoa heille sopivaa monipuolista sisältöä: ratkaisuja, viihdettä, inspiraatiota ja tietoa.
Tutustu myös kilpailijoihin ja inspiroidu heistä, mutta älä koskaan kopioi suoraan toisilta! Millaista sisältöä kilpailijasi laittavat sivuilleen, jotka menestyvät hyvin? Onko siellä videoita, kuvia, infografiikkaa? Mieti, mitä voit tarjota asiakkaillesi enemmän kuin kilpailijasi.
Muista myös optimoida tekstisi sopivilla avainsanoilla. Jos et tiedä, miten käyttää avainsanoja tekstissä, nappaa täältä itsellesi talteen muistilista avainsanojen käyttöön sisällöissä.